Sinterklaas is geen magische man. Hij brengt mama en papa niet opnieuw samen, toch leeft deze wens vaak bij (jonge) kinderen.

Scheiden en sinterklaas vieren, dit kan soms voor net gescheiden ouders een uitdaging zijn. Helemaal als er ook nog eens een nieuwe partner is en diegen kinderen heeft. Misschien hebben jullie allebei een samengesteld gezin inmiddels.

Hoe ga je als ouders in scheiding, of ex-partners na een scheiding, om met het feest van Sinterklaas? Zijn er dure geschenken langs beide kanten, of enkel van één ouder omdat die het financieel beter heeft dan de andere?
Vieren gescheiden ouders met hun kinderen ‘samen’ het Sinterklaasfeest?
Of is het mooiste geschenk voor kinderen dat ze vader en moeder ‘in vrede’ met elkaar zien overleggen en ‘samen’ aanwezig zien op dit grote kinderfeest? Kinderen hebben immers niets liever dan dat vader en moeder samen blijven.

Wat willen kinderen het liefst?

Dat vader en moeder bij elkaar blijven, maar als dat niet (meer) kan dan is het zaak voor de ouders om op kindermaat samen de kinderen te vertellen wat er staat te gebeuren.
Wek geen valse vooruitzichten, wees eerlijk en duidelijk. Een goede boodschap kan zijn om als ouders samen de kinderen te zeggen dat mama en papa apart gaan wonen maar dat de kinderen altijd welkom zijn.
Mama en papa blijven vrienden maar wonen wel apart… de Sint weet dat. Voorkom m.a.w. verwarring bij de kinderen. Een feest samen vieren wil niet zeggen dat mama en papa weer samen gaan wonen, wel dat mama en papa er samen willen zijn voor de kinderen.

Het feest apart vieren kan ook en is soms wel aangewezen als er nog veel verdriet, kwaadheid en wrok is bij de partners. Maar in dat geval: maak als ouders samen afspraken hoe het feest er uit ziet en als het kan maak samen afspraken over de kado’s om scheve gezichten naar elkaar te voorkomen.

Bron; Mies Magazine