Co-ouderschap is geen wettelijke verplichting. Als ouders hebben jullie (bij gezag en erkenning) evenveel rechten op omgang met het kind en heeft het kind evenveel rechten op omgang met beide ouders.

Indien jullie de scheiding bij een mediator laten verlopen wordt het ouderschapsplan uitgebreid besproken en zal jullie visie op de gewenste zorgverdeling op tafel komen. Mogelijk leidt dit tot discussie en verschillen jullie van mening. Bij mij aan tafel merk ik dat als goed de redenen, bezwaren en zorgen op tafel komen van een ieder, er een goed gesprek mogelijk is waarna er samen tot een zorgverdeling gekomen kan worden. Hieruit kan een co-ouderschap verdeling komen of een omgangsregeling. Een noodzaak is vooral goed stil te staan bij de belangen van het kind.

Voor ouders die niet uit de zorgverdeling komen of in een vechtscheiding zijn beland, zal het zo zijn dat de advocaat een verzoek bij de rechter zal doen. Via een eigen advocaat kan co-ouderschap juridisch worden afgedwongen. Of de rechter een co-ouderschap verdeling zal toekennen, is de vraag, de rechter kijkt naar wat de beste verdeling voor het kind is.