Mag een kind vanaf 12 jaar kiezen bij welke ouder hij/zij wil wonen? Deze vraag heb ik als mediator al vaak gekregen. Ook zijn ouders ervan overtuigd dat een kind vanaf 12 jaar daadwerkelijk zelf mag kiezen waar te wonen. Het is echter een misverstand. Ze hebben wel inspraak en moeten betrokken worden, maar zelf kiezen, nee dat is niet aan de orde.

Als een kind 18 is, is het volwassen en mag het zelf beslissen. Een ouderschapsplan is dan ook niet meer nodig, je kunt uiteraard wel financiële afspraken maken met elkaar over jullie meerderjarige kind.

Voor kinderen onder de 18 is een ouderschapsplan dus verplicht. In dit ouderschapsplan worden afspraken vastgelegd die jullie maken over jullie kind. Het is van belang dat jullie beiden het gezag hebben over het kind. In de meeste gevallen hebben jullie als ouders beiden het ouderlijk gezag, door huwelijk of door dit geregeld te hebben bij de geboorte bijvoorbeeld bij een samenleving. Ook nemen jullie dus in het ouderschapsplan op, waar het kind woont. Dit is iets wat jullie samen, tijdens de mediation, bespreken en waar jullie uiteraard ook je kind bij betrekt en vraagt naar hoe het kind het zou willen. Doe dit, zonder het kind in een loyaliteitskwestie te brengen.  Is het kind ouder dan 12? Dan is er een kindverklaring nodig. Een kind vanaf 12 moet instemmen met de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan en daarvoor dient het kind een kindverklaring in te vullen en te ondertekenen. Deze wordt meegestuurd naar de rechtbank, bij het indienen van de scheiding.