Hoe lang duurt een scheiding?

Een vraag die mij vaak gesteld wordt is “hoe lang duurt een scheiding? “

Natuurlijk een logische vraag. Jullie hebben besloten te gaan scheiden, dan is het voor beiden fijn te weten wanneer er tot een afronding gekomen kan worden.

Mogelijk willen jullie het snel regelen en verder met jullie eigen leven.

Wat vanuit juridisch oogpunt mee kan spelen, is dat jullie nog steeds een financiële gemeenschap hebben zolang jullie getrouwd zijn. Met andere woorden; de financiële keuzes van de een hebben automatisch gevolg voor de andere. Dit is zo bij een huwelijk in gemeenschap van goederen.

 

Hoe lang duurt een scheiding

Hoe lang een scheiding duurt hebben jullie voor het grootste deel zelf in handen. Er moet veel besproken worden en jullie dienen tot beslissingen te komen. Inboedel moet verdeeld worden, afspraken over de betaalrekeningen, eventueel over huisdieren, verdeling van de auto, de koopwoning en hypotheek, pensioenverdeling, eventuele partneralimentatie afspraken etc. Allerbelangrijkste is natuurlijk, indien er minderjarige kinderen zijn, de te maken afspraken over hen welke worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

 

Hoe sneller jullie het eens worden over alle te maken afspraken, hoe sneller het verzoek tot echtscheiding kan worden ingediend bij de rechtbank.

 

Hoeveel gesprekken bij de mediator?

Hoeveel afspraken er nodig of gewenst zijn, hangt van jullie situatie af. Zijn er kinderen, dan kan het meestal in 4 of 5 gesprekken rond zijn.  Indien jullie geen minderjarige kinderen hebben, dan kan het in 3 of 4 gesprekken geregeld zijn.

Belangrijk is natuurlijk dat jullie het niet overhaast doen en goed nadenken over de te nemen beslissingen en toekomstige gevolgen daarvan. Als mediator zal ik dat tussentijds regelmatig bij jullie toetsen.

 

Indiening scheiding bij de rechtbank

Als alles besproken is en de afspraken zijn helder, wordt alles op papier gezet in een convenant en indien van toepassing in een ouderschapsplan.

Zodra jullie deze documenten hebben ondertekend, kan alles ingediend worden bij de rechtbank. Op het moment dat de rechtbank het verzoekschrift tot scheiding heeft ontvangen, eindigt jullie huwelijksgemeenschap al. Dit wil zeggen dat er op dat moment al eventuele toeslagen aangevraagd kunnen (voor zover jullie ieder een eigen woonadres hebben).

De uitspraak van de rechtbank duur circa 3 weken. Vaak zien we dat de uitspraak al veel eerder komt. Daarna dient de scheiding nog te wroden ingeschreven bij de gemeente. Dat wordt voor jullie verzorgd en duur meestal 1 tot 2 weken. Op dat moment zijn jullie officieel gescheiden.

 

Samengevat hoe lang een scheiding duurt

Gemiddeld genomen duurt het traject tussen de 1 en de 4 maanden. Goed Scheiden Arnhem zal met jullie afstemmen welk tempo voor jullie prettig en gewenst is. Van belang is dat het voor jullie beiden niet te snel of te traag gaat. Er is alle ruimte, rust en tijd voor meer gesprekken. Het ligt er met name aan wat jullie zelf willen en kunnen. Indien er haast is kan alles versneld worden.

Het verschilt per traject hoeveel gesprekken er nodig zijn. Dit varieert van 3 tot 5 gesprekken.

Indien er sprake is van een beëindiging van een samenleving, is er geen rechtbankprocedure nodig en kan het traject sneller gaan. Van belang is dat het jullie scheiding is en jullie tempo wordt aangehouden.

Wil je meer informatie over jullie specifieke situatie?

Willen jullie hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.