Uit elkaar: de inboedel verdelen

Een scheiding heeft ook praktische gevolgen. Je beslist bijvoorbeeld of een van beiden in het huis blijft wonen. En je gaat de inboedel verdelen. Welke stappen kun je volgen?

Onder inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen, of gold een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Gaan jullie scheiden, dan krijgen jij en jouw partner allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.

Gezamenlijk bezit

Waren jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of hebben jullie een samenlevingscontract? Dan is vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Al het gezamenlijke bezit moet eerlijk verdeeld worden. Dat geldt ook voor de spullen waarvan onduidelijk is van wie ze zijn. Spullen die niet officieel van jullie samen zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar.

Er is één uitzondering: verknochte goederen. Deze persoonlijke goederen zijn geen gemeenschappelijk bezit. Ook niet als jein gemeenschap van goederen getrouwd bent. Voorbeelden zijn sieraden en kleding. Ook een erfenis of schenking die jij of jouw partner heeft gekregen is niet altijd automatisch ook voor de ander.

Inboedel verdelen

Bij een scheiding is er al genoeg te regelen. De inboedel verdelen is een vervelende klus. Met deze stappen gaan julie gestructureerd aan de slag.

stap 1; maak een lijst

stap 2; bepaal allebei wat je wilt hebben

stap 3; bepaal de waarde

stap 4; spullen verdelen

Verhuiskosten

Blijft jij of jouw ex-partner in het huis wonen? Dan heeft degene die verhuist extra kosten. Bijvoorbeeld omdat het nieuwe huis geverfd omoet worden. Of er zijn nog een vloer en gordijnen nodig. Probeer deze kosten ook te delen. De kosten van inrichting, zoals meubels, hoef je niet te verdelen. Daar hebben jullie al rekening mee gehouden bij het verdelen van de inboedel. Krijgt de blijvende partner alle meubels? Dan moet deze een vergoeding aan de ander betalen.

Kinderen en inboedel

Jullie kinderen kunnen zelf bepalen waar ze welke spullen willen hebben. Krijgt jullie kind zowel bij u als bij uw partner een kamer? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om de kosten van de nieuwe kamer te delen.

Bij een scheiding via Goed Scheiden Arnhem, wordt de door jullie gemaakte verdeling over de inboedel en het wel of niet verrekenen van een waarde, op juiste wijze vastgelegd in het convenant.

Vragen? neem contact op; info@goedscheidenarnhem.nl

 

Bron; Nibud