Bij een scheiding verandert er voor de kinderen erg veel. Naast het enorm verdrietige nieuws dat papa en mama uit elkaar gaan, zijn de gevolgen ook nog eens vaak een verhuizing, soms zelfs een andere school en in een aantal situaties is er ook een nieuwe stiefouder.

Jaarlijks krijgen 86.000 kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Kinderen voelen zich vaak en alleen en niet altijd begrepen. Steun is voor de kinderen dan ook erg belangrijk.

De veilige haven is voor het kind even weg, er zijn veranderingen en er moet steeds afscheid worden genomen. Vaak hebben de kinderen, hoe jong ook, zorgen om de ouders, schuldgevoelens of voelen ze zich verantwoordelijk. Kinderen zijn loyaal naar beiden ouders en daar moeten de ouders voorzichtig mee omgaan. Kinderen komen in een proces waarbij ze moeten leren tijd, aandacht en liefde te verdelen onder beide ouders

 

Geen kant kiezen

Veel kinderen zijn bang dat ze moeten kiezen tussen hun ouders. In een geschreven brief van kinderen vanuit Villa Pinedo (een stichting voor kinderen van gescheiden ouders) staat bijvoorbeeld: laat ons geen kant kiezen, maak geen ruzie waar we bij zijn, praat niet negatief over elkaar en geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden.

Als gescheiden ouder is het natuurlijk ook niet makkelijk en net zo verdrietig voor jou als ouder. Het beste wat je kunt doen is je bewust zijn van wat je tegen het kind zegt en wat de gevolgen daarvan voor het kind kunnen zijn. Zorg dat het kind niet hoeft te kiezen, voer geen druk uit en praat niet onaardig over de ander ouder. Het kind mag van beide ouders houden en je kunt dat dan ook benadrukken bij het kind. Daarmee ondersteun je het kind bij zijn of haar loyaliteitsconflict is.

Het is goed om met de kinderen te blijven praten, ze mogen alles aan je kwijt en hun gevoel kunnen uiten. Ze zullen de andere ouder ook missen en dat is vaak voor het kind spannend. Steun je kind en vraag wat het kind zou willen en wat jij kan doen om daarin te ondersteunen.

Wat veel ouders niet beseffen, is dat er ook leuke dingen aan de scheiding kunnen zijn voor het kind. Misschien komen er wel leuke nieuwe vriendjes bij in de buurt bij het huis van de andere ouder of misschien wordt de nieuwe kamer wel een hele stoere. Het kind mag bij een scheiding ook leuke dingen benoemen, dat is helemaal prima.

 

Een mediator met aandacht voor het kind

Gaan jullie scheiden en wil je extra aandacht voor het kind? Een traject bij Goed Scheiden Arnhem is altijd met een vrijblijvend kosteloos kindgesprek. Op deze manier kan het kind gehoord worden en wordt er geluisterd. Ook is er ruimte voor het kind zich te kunnen uiten en aan te geven wat er voor hem of haar belangrijk is en waar de ouders rekening mee kunnen houden.

 

Neem hier vrijblijvend contact op.