Ouders scheiden op latere leeftijd 

Drie belangrijke adviezen om ermee om te gaan als jouw ouders scheiden op latere leeftijd.

Ouders die uit elkaar gaan is nooit leuk. Het is vrij pittig zelfs, ongeacht je leeftijd. Als volwassene kan je omgeving er echter vanuit gaan dat je er prima mee kunt dealen. Je bent immers geen klein kind meer. Maar een scheiding van ouders kan er flink inhakken. Dit zijn drie manieren om ermee om te gaan.

Je bent niet de enige

De gemiddelde leeftijd waarop echtparen uit elkaar gaan, ligt steeds hoger. Daarnaast eindigden in 2019 5.275 huwelijken van 25 jaar of langer in een scheiding. De kans dat die mensen oudere kinderen hebben, zit er dus dik in.

Uit onderzoek gepubliceerd in Journal of Divorce & Remarriage blijkt dat de helft van de volwassen kinderen er veel moeite mee heeft als zijn of haar ouders uit elkaar gaan. De helft daarvan heeft hierdoor zelfs tijdelijk minder contact met de ouders, vanwege conflicterende gevoelens. Wel goed om te weten: de meesten herstellen die band wel weer na een tijdje. Hoewel de pijn er niet minder scherp door wordt, kan het een troost zijn om te weten dat jij niet de enige bent.

Erken je gevoelens

Ouders die gaan scheiden blijft rot, ongeacht je leeftijd. Het is oké om je daar verdrietig over te voelen, of zelfs boos. Alle gevoelens die je bij de zogenoemde ‘grijze scheiding’ hebt zijn oké. Volgens MBG Relationships kunnen de emoties hoog oplopen. Zo ervoeren oudere kinderen het gevoel dat ze de hele familiefundatie kwijtwaren. Ook twijfelden veel volwassen opeens of zij zelf dan wel instaat waren om een goede relatie aan te gaan.

Praat met je ouders over grenzen

Een droomscheiding bestaat niet, maar als ouders er dan toch voor kiezen om uit elkaar te gaan, hoop je dat dit vriendelijk gebeurt. Helaas is de realiteit nog weleens anders. Als je ouders met ruzie uit elkaar gaan, vraag dan aan hen of ze hun gevoelens voor de ander voor zich kunnen houden als jullie als familie of gezin samenkomen. Zo kun je verjaardagen, bruiloften of andere mooie gebeurtenissen van jezelf of je broers en of zussen vieren als familie.

 

Wil je je ouders helpen en begeleiden met de scheiding, omdat ze het niet geheel zelfstandig kunnen regelen? Neem gerust contact op.

 

Bron: MBG Relationships, CBS en Marie Claire