Parallel ouderschap is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen, maar wat is het nou eigenlijk precies? In deze blog lees je wat parallel ouderschap is en kun je nagaan of het eventueel wat voor jullie zou zijn.

Ouderschap na scheiding

Gaan of zijn jullie gescheiden en is goed overleg lastig? Dan zou het zo kunnen zijn dat parallel ouderschap een optie is voor jullie. Bij deze vorm van zorg, is het zo dat jullie 50-50 de zorg voor de kinderen verdelen, maar er tussen jullie als ouders alleen indirect contact is.

Meestal lukt het ouders prima om tot een goed afgestemd ouderschapsplan te komen en samen afspraken te maken over de zorg, waarbij er onderling goed contact is. In enkele situaties, kan het zo zijn dat het contact over de opvoeding en zorg voor de kinderen niet lukt zonder irritaties en ruzies. Alhoewel het logischerwijs vaker voor zal komen bij een zogeheten vechtscheiding, kan het ook bij ex partners voorkomen die in principe wel goed uitelkaar zijn gegaan.

Wat het belangrijkste is, is dat er voor de kinderen goede afspraken komen over de omgangsregeling. Bij een co-ouderschap moet je er eigenlijk vanuit gaan, dat jullie goed met elkaar kunnen en willen overleggen over de zorg voor de kinderen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is een co ouderschap toch mogelijk maar indien er geen gezamenlijkheid gewenst of mogelijk is, spreekt men van een parallel ouderschap.

Wat is een parallel ouderschap?

Een parallel ouderschap lijkt op co-ouderschap, maar met het grote verschil dat de huishoudens compleet los staan van elkaar. Iedere ouder regelt zijn/haar eigen gezin op de eigen manier en gewenst invulling. Het contact tussen jullie als ouders verloopt alleen indirect en alleen over het hoogst noodzakelijke. Dat betekent dat jullie geen fysieke overleggen hebben, maar noodzakelijke inhoudelijke kwesties worden dan bijvoorbeeld per mail, whats’app besproken. Op papier hebben jullie in het ouderschapsplan een duidelijk schema opgenomen, wanneer de wisselmomenten zijn.

Op deze wijze is er minimaal contact en geen reden tot irritaties of oplopende emoties.

Is parallel ouderschap voor iedereen geschikt?

Indien jullie als ouders nog goed met elkaar overweg kunnen, in staat zijn afspraken te maken zonder ruzie en de zorg samen kunnen bespreken, heeft het de absolute voorkeur om een regulier ouderschapsplan op te stellen en voor een omgangsregeling of co-ouderschap te kiezen.

Als jullie niet meer in staat zijn goed met elkaar te kunnen communiceren, er continu ruzies of emoties opkomen en het maar niet lukt samen afspraken over de kinderen te maken, dan is wellicht parallel ouderschap iets voor jullie.

Op deze manier kunnen jullie allebei evenveel voor de kinderen zorgen zonder dat er steeds ruzies of discussies ontstaan. Hierbij is het wel belangrijk dat jullie elkaar daarin ook los kunnen laten en dat jullie overal hele duidelijke afspraken over maken. Ook is het van belang dat je geen verwachtingen van de andere ouder meer hebt, loslaten dus.

 

Afspraak maken?

Willen jullie graag afspraken maken over een parallel ouderschap of wil je weten of deze vorm voor jullie geschikt zou kunnen zijn? Neem dan contact op met Aimée Spies van Goed Scheiden Arnhem via info@goedscheidenarnhem.nl