Tips om je scheiding zo succesvol mogelijk te maken

Wanneer een huwelijk eindigt, worden echtgenoten en hun kinderen vaak geconfronteerd met een verschrikkelijke storm van stressvolle gebeurtenissen: nieuwe woonsituaties, ouderschapsschema’s en natuurlijk beslissingen over eigendom en geld.

De emoties die door een scheiding aanvragen worden veroorzaakt, kunnen het voor echtgenoten moeilijk maken om het juridische proces van echtscheiding te begrijpen. Ze kunnen zelfs hun vermogen om goede beslissingen te nemen aantasten. Een scheiding doorstaan ​​kan gemakkelijker zijn als je over het proces wordt geïnformeerd voordat het begint. Dit artikel bevat dan ook een paar tips om je door deze moeilijke tijd te loodsen, terwijl deze tips ook helpen bij het uit elkaar gaan met samenlevingscontract

Jij gaat scheiden, je kinderen niet

Het is gemakkelijk om tijdens een scheiding snel boos te worden. Maar wrede dingen tegen je partner zeggen in het bijzijn van je kinderen kan een blijvend effect hebben. Psychologische studies tonen aan dat hoe meer ouders ruzie maken tijdens een scheiding, hoe schadelijker het hele proces is voor de kinderen. Als je iets kwetsends gaat zeggen, geef jezelf dan de tijd om na te denken voordat je het daadwerkelijk zegt. Een eenvoudige regel die je kunt volgen, is het welbekende tot tien tellen.  Bovendien zullen uw kinderen een relatie met hun andere ouder blijven hebben, tenzij er in het verleden sprake is van misbruik of verwaarlozing. Hoe boos je ook bent op je partner, je moet niet proberen een gezonde ouder-kind band te ontmoedigen of te verstoren.

Bereid je voor op de toekomst

Als je geobsedeerd bent door alle slechte dingen waarvan je denkt dat ze gedaan zijn door je partner tijdens je huwelijk dan zul je voorkomen dat je verder gaat met je leven. Het is juist beter om het verleden te vergeten en je volledig te focussen op de toekomst, al kan dat natuurlijk lastig zijn. Alsnog is het van belang, want je wilt tijdens de scheiding wil het best mogelijke resultaat voor je gezin bereiken. Hiervoor zul je samen moeten werken met je partner, waarvoor je in sommige gevallen dus het verleden moet vergeten. Probeer in plaats van boos te zijn over wat er gebeurd is juist te kijken naar het grote plaatje en de toekomst.

Verwacht niet dat je de echtscheidingszaak wint

Veel mensen gaan scheiden in de hoop hun echtgenoot voor de rechtbank te verslaan. In feite is er bijna nooit een echte winnaar in een scheiding. De typische echtscheiding omvat namelijk verschillende kwesties, zoals voogdij over kinderen, ondersteuning en de verdeling van eigendom. Zelden krijgen scheidende echtgenoten alles wat ze willen. Een echtgenoot kan bijvoorbeeld de primaire fysieke voogdij over de kinderen krijgen, maar kan een veel lager bedrag aan partnerondersteuning krijgen dan gevraagd. Het is daardoor vrijwel onmogelijk om de winnaar van de verliezer te onderscheiden, dus proberen te winnen is zinloos. Probeer de scheiding daarom op te lossen zonder rechtszaak. Naast de vele duizenden euro’s die je mogelijk hieraan uitgeeft, kunnen je kinderen het meest lijden onder een verhitte echtscheidingsstrijd. Op een vechtscheiding zitten zij natuurlijk niet te wachten.

Meer weten over mediation en jullie scheiding goed regelen? maak een vrijblijvende afsrpaak via info@goedscheidenarnhem.nl

Bron; HP de Tijd