Waar vind ik een woning na de scheiding?

Het is een steeds groter wordend probleem, een betaalbare woning zoeken na de scheiding. Als jullie al samen een woning in eigendom hebben, en jouw (ex)partner blijft hier wonen, zul je zelf op zoek moeten naar een nieuwe eigen fijne woonruimte.

Na de scheiding zoek je op één inkomen een woning en dat valt niet mee! De woningmarkt is momenteel hectisch, vaak zijn de woningen al verkocht voordat ze op Funda komen of wordt er fors overboden. Een woning huren, is niet heel veel makkelijker. Voor een sociale huurwoning, moet je aan voorwaarden voldoen en een behoorlijke meettijd hebben. Particuliere huur is vaak boven het budget of voldoet niet aan de wensen.

Tijdelijke oplossingen zoals een chalet op een vakantiepark of bij vrienden of familie is iets, wat nu veel voorkomt. Hoe dan ook, momenteel is het niet eenvoudig en dan wil je het liefst ook nog een woning dichtbij school voor de kinderen.

Hieronder enkele tips om toch zo snel mogelijk die woning te vinden na de scheiding!

 • Een woning zoeken na of tijdens de scheiding
 • Sociale huurwoning
 • Particuliere huurwoning
 • Eigen woning kopen na de scheiding
 • Spread the word

 

Een woning zoeken na of tijdens de scheiding

Het kan voorkomen dat jullie ook al tijdens het proces van scheiden, niet onder 1 dak willen wonen. Mogelijk kunnen jullie nog goed met elkaar, maar willen jullie voorkomen dat er spanningen oplopen Dit is iets wat ik vaak aan tafel in mijn mediationpraktijk van klanten hoor. Die woning zoeken is dus niet zo eenvoudig. Wat eventueel wel zou kunnen is een tijdelijke woonruimte vinden, dit gaat meestal wat sneller en er zijn meer mogelijkheden.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden waar je snel en tijdelijk zou kunnen verblijven;

 • Huur tijdelijk een vakantiehuisje of chalet. Vaak kun je prijsafspraken maken als je voor langere duur wilt verblijven.
 • Kijk of je bij vrienden of familie tijdelijk kunt verblijven. Wellicht is er net een kind het huis uit en is er een kamer vrij. Of wellicht hebben vrienden of kennissen een fijn tuinhuis waar je tijdelijk kunt verblijven.
 • Via een leegstands-beheer organisatie kun je tegen een geringe gebruiksvergoeding in een pand verblijven, zolang deze leeg staat. Vaak een kantoorgebouw of iets dergelijks.
 • Kijk op marktplaats of iemand een huisgenoot zoekt, een kamer verhuurt of wellicht een hele woning voor een bepaalde periode verhuurt.
 • Er zijn steeds meer organisaties in opkomst die woonruimte aanbieden speciaal voor mensen die gaan scheiden. Zo bestaat de organisatie “Parentshouses” en “Divorce Housing”.
 • Een heel andere optie is birdnesting. Jij en je (ex)partner wisselen periodiek met het verblijf in jullie woning, waarbij de kinderen dus continu in hun eigen omgeving blijven. Zo hoef je maar korte periode in een alternatieve woonruimte te zijn ter overbrugging, totdat je een permanente eigen woning hebt gevonden.

Sociale huurwoning

Voor het snel in aanmerking komen van een sociale huurwoning is het een beetje afhankelijk in welke plaats je zoekt. In Arnhem moet je bijvoorbeeld al een aantal jaren op een wachtlijst staan en een behoorlijke meettijd hebben, om bovenaan te staan om te kunnen reageren op een woning. Sinds 2020 is het wel zo dat de inkomensgrenzen zijn losgelaten, waardoor er in principe niet meer gekeken wordt naar de hoogte van jouw inkomen.

Vaak kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, maar hierdoor is een sociale huurwoning goed betaalbaar.

Natuurlijk is het wel de vraag of de sociale huurwoning, geheel voldoet aan jouw wensen. Er is niet heel veel keuze qua type woning of buurt, aangezien er veel vraag en minder aanbod is. Mogelijk kom je in aanmerking voor een urgentieverklaring. De woningbouwvereniging kan je hier meer over vertellen wat de voorwaarden zijn.

Particuliere huurwoning

Het aanbod van huurwoningen is op internet goed zichtbaar. De huurprijzen liggen fors hoger dan bij de sociale huurwoning. Ook kan het zo zijn dat je voor minimaal 1 jaar een huurcontract moet afsluiten en dat er door de verhuurder eisen gesteld worden aan een minimaal inkomen wat nodig is om te mogen huren. Wel is er meer aanbod en zijn er ook huurwoningen te vinden in bepaalde voorkeurswijken, zoals bv dichtbij school voor de kinderen. De doorstroming gaat vrij vlot, dus er komt geregeld nieuw aanbod bij. Er is geen wachtlijst zoals bij sociale huurwoningen.

Eigen woning kopen na de scheiding

Qua maandlasten is een eigen woning kopen, misschien wel de beste optie. De huidige hypotheekrente staat laag en met een stukje hypotheekrente aftrek zullen de maandlasten behapbaar zijn. In deze markt is het wel zo dat je er snel bij moet zijn, de koopwoningen worden soms boven de vraagprijs verkocht. Ook heb je vaak een financiering nodig in de vorm van een hypotheek of gelden van familie (bv in de vorm van een schenking).

Nu je gaat scheiden zal je leencapaciteit verminderen, omdat het puur op jouw eigen inkomen gaat en niet meer gezamenlijk. Vraag een goede hypotheekadviseur om voor jou de mogelijkheden in kaart te brengen.

Om de woningen die te koop komen, als eerste in beeld te hebben, kun je natuurlijk een aankoopmakelaar in de arm nemen. Andere optie is om sociale media, waaronder Facebook en Instagram, goed in de gaten te houden. Vaak plaatsen makelaars voordat de woning op Funda komt, het aanbod eerst op social media, de zogeheten “followers first”. Wie weet kun je hier voordeel mee behalen om jouw droom woning te vinden.

Spread the word

Hoe meer mensen weten van jouw zoektocht, hoe groter de kans dat je iets zult vinden. Je kunt bijvoorbeeld jouw sociale netwerk inschakelen, familie, vrienden en op werk noemen dat je woonruimte zoekt. Ook kun je social media gebruiken. Ik heb gemerkt dat enkele van mijn klanten via deze weg tóch die woonruimte hebben gevonden. Simpelweg via bijvoorbeeld Facebook een oproepje plaatsen in jouw wijk of regio, kan reactie op leveren. Via via, om zo als een van de eerste kunnen bezichtigen of om als eerste met de verhuurder in contact kunnen komen.

 

Benieuwd hoe je afspraken over de huidige woning in het echtscheidingsconvenant moet vastleggen en wat je kunt afspreken over de kosten van die woning? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek